KİMYASAL PEELİNG


Kimyasal peelinglerle ciltteki düzensizliklerin, leke, akne, iz ve ince kırışıklıkların kişinin günlük yaşamını etkilemeden giderilmesini sağlar.Kimyasal peeling işlemi, cildin yüzeyini örten yıpranmış tabakanın, soyulmasını ve dökülmesini sağlayarak, zemindeki daha genç ve parlak tabakanın ortaya çıkarılması işlemidir. Glikolik asit cildi yenilerken, cilde üst düzeyde nem sağlar. Cildin en üst katmanı olan stratum korneumdaki ölü hücrelerin deskuamasyonunu (kuruyarak dökülmesini) sağlar. Yeni ve sağlıklı hücrelerin gelişimini hızlandırır. Düzenli kullanıldığında cildin alt tabakası olan dermiste, destek görevi yapan kollajen yapıyı güçlendirerek, çizgilerin azalmasını ve cildin elastikiyetinin arttırılmasını sağlar. Dermis tabakasında su tutma görevi olan ‘glikozamin glikan’ denen yapıların sayıca artışınısağlayarak, cildin nem tutma kapasitesini artırır.Sonuç ise daha canlı, daha taze, daha gergin ve düzgün bir cilttir.Kimyasal peeling amacıyla değişik kimyasal maddeler kullanılabilmekte ve kullanılan maddeye göre yüzeysel, orta ve derin peeling yapılabilmektedir. Kliniğimizde glikolik asit içeren Alfa Hidroksi Asitleri (AHA) tercih etmekteyiz. AHA, meyvelerden ve diğer besinlerden elde edilen doğal asitlerdir ve yüzeysel peeling maddesi olarak kullanılır.Konsantrasyon derecesine göre etkisi:%15 konsantrasyona kadar AHA'lar ciltte yenilenme ve dolaşımın artışı. % 15- 25 sivilcelerle siyah noktalar giderip yağlanmayı kontrol altına alır, cilt rengi ve dokusu düzelir. % 35 iz, leke ve kırışıklar giderir.Kimyasal peeling nasıl bir tedavi yöntemi?Kimyasal peelingler, hastanın günlük yaşam aktivitesini etkilemeden cildindeki düzensizlikleri, leke, akne, iz ve ince kırışıklıkları gidermeyi amaçlıyor. Günümüzde Avrupa ve ABD’de popüler olan micro-peeling, “lunch time peeling” olarak da adlandırılıyor. Çünkü artık çalışan kadınlar, öğle tatillerinde bile bu uygulamayı yaptırıp işlerine geri dönebiliyor.Nasıl uygulanıyor?Çeşitli ilaç karışımları kullanılarak uygulanan soyma işlemleri hastanın ihtiyacına göre çok yüzeysel, yüzeysel, orta ve derin olmak üzere yapılır. Cildin mat ve solgun üst katmanı uzaklaştırılıp, alttan taze ve pürüzsüz derinin gelişmesi sağlanır. Kollojen ve elastin gibi lif yapılarının yapımını uyarıp, deri elastikiyetini ve kan dolaşımın arttırır.

Kullanım alanları nelerdir?

• Cildin doğal parlaklığının arttırılması,
• Cildin yağ-nem dengesinin sağlanması,
• Cilt yumuşaklığının sağlanması ve pürüzlerinin azaltılması
• Ciltteki kırışıkların ve ince çizgilerin görünümünün hafifletilmesi
• Kaba, kuru, kabuklu geniş porlu (gözenekli) cilt yapısının iyileştirilmesi
• Güneş, yaş, hamilelik gibi değişik nedenlere bağlı olarak oluşan çillerin ve lekelerin giderilmesi
• Güneş hasarı sonucu oluşmuş ince ve derin çizgilerin hafifletilmesi
• Aktif akne uygulaması ve akne izlerinin hafifletilmesi
• Kahverengi ve koyu lekelerin azaltılması
• Kıl dönmelerinin giderilmesi gibi
• Değişik dermatolojik bozukluklarda uygulamaya yardım amacıyla geniş bir alanda etkin sonuç sağlamak için kullanılır.

Peelingde kullanılan AHA ‘lar hangi meyve asitleridir?

Meyve asitlerinin en çok bilinenleri; şeker kamışından glikolik asit, sütten laktik asit, turunçgillerden sitrik asit, üzümden tartarik asit, elmadan salik asit ve söğütten salisilik asittir. Bunlardan glikolik asitle salisilik asit ve sitrik asit, son zamanlarda da laktik asit düşük oranlarda kozmetiklerde kullanılabilmektedir.Uygulamalar ne kadar sürüyor ve hangi sıklıkta yapılıyor?Kimyasal peeling seans aralığı yapıldığı derinliğe göre belirlenir. Glikolik asit ile yapılan peelinglerde seans aralığı iki haftadır. Uygulanacak seans sayısı uygulama yapılan kişideki soruna göre değişmekle birlikte ortalama 6- 8 seans uygulanır. Bu seanslardan sonra –özellikle akne ve yaşlılık çizgilerinin azaltılmasında- cildin kazanmış olduğu formu koruması için belli aralarla (2 ay gibi) peelingin tekrarı gerekebilir. Uygulamanın süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Uygulama öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor?

İşlem sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir, ancak kişi normal aktivitesine devam edebilir. Uygulama bölgesini güneşten korumanız, solaryumdan kaçınmanız, yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanmanız gerekiyor. Almakta olduğunuz ve almayı planladığınız ilaçlar hakkında da mutlaka doktorunuza danışın.Cildin soyulma işlemi ardından çok iyi korunması gerekiyor. Kış mevsimi bile olsa peeling ardından yüksek dereceli güneşten koruyucu ürünlerle hassaslaşan cilt korunma altına alınmalıdır.Peeling uygulamalarından önce, özellikle hassas ciltlerin soyma işlemine hazırlanması için bir ön bakıma ihtiyacı vardır.Soyma işleminin yapılacağı ciltte kapanmamış sivilce ve yaraların ya da benzer hasarların olmaması gerekir. Soyma işlemi bu durumlarda iyileşme sağlandıktan sonraya ertelenmelidir.Esmer tenlerde soyma işleminin lekelere yol açma olasılığı göz ardı edilmemeli, peeling uygulamasından sonra güneşe asla çıkılmamalı ve güneşten koruyucu yoğun bir ürün kullanılmalıdır.Uygulama sonrası evde kullanabileceğim ürünler nelerdir?Yüzeyel peelingle beraber evde retinoik asit ve meyve asidi uygulamaları da faydalıdır.

yükleniyor..
Bu web sitesinde bulunan yazıların tümü sadece bilgilendirme amaçlıdır.Bir uzmana danışılmadan bilinçsizce yapılmaya çalışılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarar nedeniyle Dr. Gülçin Turan & Dr. Tolga Turan Muayenehanesi sorumlu tutulmaz.Bu web sayfasını ziyaret eden kişi bu kuralları kabul etmiş sayılır.Sitede bahsi geçen herhangi bir cihazla ilgili verilen bilgi ve bahsi gecen herhangi uygulama tarafımızdan yapıldığı anlamına gelmez sadece bilgilendirme amaçlıdır ve bunla ilgili herhangi bir sorumluluk kabul edilemez.